Minder diefstal van voertuigen

In 2015 zijn er minder auto’s gestolen dan in het jaar daarvoor. De hoeveelheid is met maar liefst 6 % gedaald. Vooral jonge auto’s blijken veel minder gestolen te zijn, dat aantal is zelfs met 14% gedaald. Waarschijnlijk heeft dat te maken met betere alarmsystemen, die voor dieven moeilijker te kraken zijn.

Auto’s tussen de vier en acht jaar daarentegen, werden vaker gestolen. Vooral de Volkswagen Golf. Die is blijkbaar niet alleen bij legitieme klanten in trek. Ook motorfietsen werden meer ontvreemd. Maar voertuigen die achter de trekhaak worden geplaatst (caravans, opleggers en aanhangers) werden juist weer veel minder gestolen. En auto’s die ouder zijn dan acht jaar zijn minder in trek bij dieven, maar dat is natuurlijk ook niet vreemd: de waarde ligt ook veel lager.

Helaas werden er wel minder girl-1242934_960_720personenvoertuigen terug gevonden, waarschijnlijk omdat ze vaak meteen de grens over gingen.

Mocht je nu een Volkswagen Golf bezitten, of een andere auto van tussen de vier en acht jaar oud, dan zul je waarschijnlijk goede maatregelen willen nemen om te voorkomen dat de auto gestolen wordt. Dat kan overigens ook geen kwaad als je een andere auto hebt, zelfs al is het een minder populaire.

Enkele tips:

  • Laat autosleutels nooit onbeheerd achter. Zorg ook dat ze bij een woninginbraak niet makkelijk te vinden zijn en natuurlijk haal je ze uit het contact. Controleer ook alle deuren van de auto.
  • Laat de auto eruitzien alsof hij “leeg” is, maak eventueel gebruik van de kofferbak daarvoor.
  • Zorg voor een alarm of een mechanisch slot. Een track en trace systeem is ook aan te bevelen.
  • Zet de auto liefst op een bewaakte of goed verlichte plek.
  • Plaats de wielen richting stoeprand bij het parkeren, en zet het stuurslot erop.

Zo verminder je de kans, dat de auto gestolen wordt.